Yaz aylarının gelmesiyle, diyetlere, sporlara başlarken, aynı zamanda vücudumuzda estetik amaçlı tıbbı müdahalelere başvuruyoruz. Bu tıbbi müdahalelerin bazıları tedavi amaçlı yapılırken, çoğunluğu güzelleştirme ve estetik kaygıyla yapılmaktadır.
İster tedavi amaçlı isterse estetik amaçlı olsun, yapılan ameliyatların doktor hatası nedeniyle kusurlu şekilde sonuçlanması halinde, doktora ve müdahalenin yapıldığı hastaneye karşı maddi ve manevi tazminat davası açılabilir.
Tıbbi hatalı uygulama (Malpraktis), Dünya Tabipler Birliği’nin tanımına göre “hekimin tedavi sırasında standart uygulamayı yapmaması, beceri eksikliği veya hastaya tedavi vermemesi ile oluşan zarar” olarak tanımlanmaktadır.
Genel anlamda doktor hatası (Malpraktis); hekim veya diğer sağlık personeli tarafından yapılan müdahaleler sonucunda hastanın zarara uğraması ve estetik açıdan istediği sonucu alamamasıdır.
Estetik amaçlı müdahaleler niteliği gereği diğer müdahalelerden farklılık göstermektedir. Doktor, hastasına estetik ameliyat sonucunda, istenilen ve kararlaştırılan biçimde güzel bir görünüm taahhüt etmektedir. Bu da doktor ile hasta arasında hukuki olarak eser sözleşmesi hükümlerinin uygulanması zorunluluğu doğurmaktadır.
Eser sözleşmesinin diğer sözleşmelerden ayıran en önemli ayrıntı sonuç sorumluluğudur. Doktor, hastasına estetik ameliyat sonucunda güzel bir görünüm taahhüt eder. Günümüzde çok sık karşılaşılan burun estetiği ameliyatı sonucunda doktorun, operasyon öncesinde vaat etmiş olduğu, pc ortamında hastanın yüzüne yerleştirmiş olduğu, karşılıklı kararlaştırdıkları burnu yapılmış olmalıdır. İstenilen şekilde burun ameliyatı gerçekleşmemesi durumunda müdahalede bulunan doktorun sorumluluğu gündeme gelecek ve hastanın maddi ve manevi tazminat talep hakkı doğacaktır.
Tazminat talebinde bulunabilmek için ilk önce doktorun kusurunun ispat edilmesi gerekmektedir. Taraflar arasında estetik ameliyattan önce bir sözleşme var ise herhangi bir problem yok, yalnız çoğu kişinin bir sözleşme imzalamadığını biliyoruz. Doktor tarafından estetik ameliyattan önce taahhüt edilen görsel, mail veya whatsapp ortamında hasta tarafından saklanmalıdır. Çünkü doktor, estetik ameliyat ile hastasına bu görseli vaat etmektedir.
Yapılan cerrahi müdahale, hastanın arzu ve isteklerine uygun yapılmadığı aynı zamanda ameliyattan önce taahhüt edilen görselden farklı yapıldığı takdirde maddi ve manevi tazminat talep edebilecektir. Doktor dava aşamasında, tıbbi gereklilik ile hareket ettiğini iddia etse dahi sorumluluktan kurtulamayacaktır.
Maddi tazminat kapsamında zarar gören hasta; ödediği ücretin iadesini, tedavi masraflarını, çalışmadığı günlerin ücretini, tekrar yeni bir tıbbi müdahale gerekli olmuş ise o müdahalenin ücretini talep edebilir. Manevi tazminat ise bu yanlış tedaviden dolayı çektiği acı, keder ve üzüntü için talep edilen parayı karşılayacaktır.
Estetik ameliyatı gerçekleştiren doktor, tıbbi bilginin yanında sanat ve beceri gerektiren iş yaptığının farkında olmalıdır. Çünkü kendisine başvuran hastasına, estetik bir güzellik, bir eser vaat etmektedir.
Murat Canbulat
ESC Hukuk Genel Müdürü